La Xarxa de Reserves de la Biosfera guardona el GOB i l’IME en reconeixement al seu compromís amb el medi ambient

18/01/2022

La Xarxa de Reserves de la Biosfera guardona el GOB i l’IME en reconeixement al seu compromís amb el medi ambient

D’aquesta manera el Ministeri destaca la contribució d’entitats o de particulars en la conservació del patrimoni natural i cultural i del seu desenvolupament social i econòmic


La Red Española de Reservas de la Biosfera ha reconegut el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), entre d’altres 15 organitzacions de tot l’Estat, per la seva contribució en la conservació del patrimoni natural i cultural i del seu desenvolupament social i econòmic. Ambdues entitats han estat guardonades a dins dels I Reconeixements Reserva de la Biosfera al Compromís Mediambiental, convocats per l’Organismo Autónomo Parques Nacionales (OAPN), que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i als quals s’han presentat 112 candidatures.

Aquestes distincions tenen com a objectiu posar en valor la figura de les reserves de la biosfera com elements vertebradors del territori. En aquesta primera edició s’inclouen dues modalitats; el Reconeixement de la Marca de Qualitat Reserves de la Biosfera, adreçat a les empreses que desenvolupen productes i activitats sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, i, d’altra banda, el Reconeixement Reserva de la Biosfera. Aquest darrer contempla tres categories; conservació del patrimoni natural i cultural, desenvolupament social i econòmic sostenible i foment de la investigació i l’educació ambiental. Dins de les darreres dues han estat reconeguts, respectivament, el GOB de Menorca i l’IME.

En el cas del GOB, es destaca la seva participació en diversos projectes relacionats amb la Reserva de la Biosfera de Menorca, en especial el de Custòdia Agrària, a dins del qual l’entitat ha firmat un total de 34 acords amb finques de l’illa, per a la implantació de pràctiques per millorar la fertilitat i la biodiversitat del sòl. Pel que fa a l’IME, es reconeix el paper del seu Observatori Socioambiental en el impuls a la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera l’any 1993. Des de llavors, l’Institut Menorquí d’Estudis va assumir el compromís de fer-ne el seguiment científic, la qual cosa inclou el monitoratge de la sostenibilitat en tots els seus vessants.