El 92% dels habitatges a Catalunya disposa de connexió fixa ultraràpida

El 92% dels habitatges a Catalunya disposa de connexió fixa ultraràpida

13/07/2022

  • Amb l'execució dels programes d'ajudes actius, es preveu aconseguir una cobertura del 94,2% en 2023 en tot el territori nacional i un 96,51% en l'àmbit territorial de Catalunya
  • A Espanya, el 90% dels habitatges disposa de connexió fixa *ultrarrápida. A les zones rurals, 7 de cada 10 habitatges disposen de connexió fixa *ultrarrápida a 30 de juny de 2021, percentatge de cobertura que pràcticament s'ha duplicat en 3 anys
  • Des de 2018, el Govern ha invertit 655 milions d'euros en ajudes que han mobilitzat 1.120 milions d'inversió privada, la qual cosa ha permès dotar de cobertura en banda ampla *ultrarrápida a 4 milions d'habitatges
  • La bretxa digital s'ha reduït a la meitat des de 2018, passant de 42 punts percentuals a 20
  • El despliegue de redes móviles se concentra en la tecnología 5G, cuyo índice de penetración se ha multiplicado por 5 en el último año. La cobertura 4G es prácticamente general
  • El Pla de Recuperació i l'Agenda Espanya Digital, full de ruta de l'Executiu per a la digitalització, fixen com a objectiu garantir la cobertura d'almenys 100Mbps al 100% de la població en 2025
  • Per primera vegada, s'utilitza una metodologia que pren com referencia carrers i portals en comptes de l'entitat singular de població, donat els alts nivells de cobertura aconseguits i la necessitat de tenir dades amb major granularitat

12 de juliol de 2022 – El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha publicat l'Informe de Cobertura de Banda Ampla a Espanya 2021 que dona a conèixer els avanços en matèria de connectivitat fins al 30 de juny de 2021. A Catalunya, el 92,48% dels habitatges disposa de connexió fixa ultrarràpida, amb una previsió del 96,51% en 2023.

Les xifres de l'estudi indiquen que el desplegament d'infraestructures de xarxes fixes ultrarrápides segueix estenent-se pel territori nacional, on pràcticament el 90% habitatges tenien aquesta connexió, amb una previsió global del 94,19% en 2023. El 88,3% del territori nacional tenia cobertura d'almenys 100 Mbps –amb xarxes FTTH, HFC o cable coaxial- a la fi de juny de l'any passat. A les zones rurals, el 70% habitatges disposava de cobertura *ultrarrápida al juny de 2021.
Des de 2018, el Govern ha invertit 655 milions d'euros en ajudes que han mobilitzat 1.120 milions d'inversió privada, la qual cosa ha permès dotar de cobertura en banda ampla *ultrarrápida a 4 milions d'habitatges.

La bretxa digital es redueix

En l'àmbit de les xarxes d'altes capacitats, la bretxa digital continua reduint-se (en 5,4 punts percentuals en l'últim any), malgrat els efectes produïts per la pandèmia. El gap (la diferència entre cobertura en zones rurals i total) s'ha reduït a la meitat en els últims quatre anys, passant de 42 punts percentuals a sol 20.
Aquestes dades confirmen els efectes de l'impuls addicional que va accelerar les ajudes a partir de 2018, per impulsar el desplegament de la banda ampla a Espanya amb especial atenció a les zones rurals. La projecció realitzada en l'informe apunta que aquesta bretxa quedarà per sota de 10 punts percentuals en 2023 i desapareixerà per complet a la fi de 2025.

El Programa UNICO Banda Ampla, juntament amb el programa antecessor PEBA, ha permès promoure actuacions en tot el territori per #estrényer la bretxa digital, fixar població en zones rurals, contribuir al seu desenvolupament i construir una societat més cohesionada. Destaca la continuada reducció del *gap que ja és de només 20 punts, apropant-se al compliment de l'objectiu establert en l'Agenda Espanya Digital: 100% de la població amb cobertura 100 Mbps en qualsevol part del territori.

En l'actualitat, la bretxa s'ha tancat gairebé completament en la cobertura de banda ampla de 30 Mbps. Les xifres de l'informe ja apunten al fet que el 96,2% dels habitatges tenia connectivitat de 30 Mbps a Espanya. A les zones rurals, era del 91,2%.

Xarxes mòbils

L'informe anual també destaca les dades de la cobertura mòbil 4G, que aconsegueix pràcticament el 100% de la població tant en l'àmbit urbà (99,91%) com en el rural (99,6%), encara que persisteixen algunes zones d'ombra en parts del territori.

La majoria de les inversions en banda ampla mòbil es van concentrar en el desplegament de les infraestructures 5G, l'índex de la qual de penetració s'ha multiplicat per cinc en l'últim any, fins a aconseguir el 59% de la població mitjançant diferents solucions tecnològiques. La cobertura 5G mitjançant les bandes prioritàries (New Radio) es va situar en el 33,53% al juny de 2021.

D'acord amb l'Agenda Espanya Digital, l'objectiu és aconseguir una cobertura en xarxes mòbils 5G del 75% de la població per 2025. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència preveu inversions d'1.500 milions d'euros per a l'impuls a aquesta tecnologia disruptiva.

Nova metodologia: dades més precises

En l'elaboració de l'Informe ‘de cobertura de banda ampla a Espanya 2021' s'ha utilitzat per primera vegada una metodologia que pren com a referència la parcel·la cadastral (carrers i portals) en vegada l'entitat singular de població, donat els alts nivells de cobertura aconseguits i la necessitat de tenir dades amb major granularitat. D'aquesta manera s'aconsegueix una identificació més precisa d'aquelles zones que no disposen de cobertura de xarxes de banda ampla i per tant poden ser susceptibles de rebre ajudes per al seu desplegament.

Aquesta metodologia que utilitza dades georeferenciades és a més una recomanació de l'Organisme de Reguladors Europeus de Comunicacions Electròniques – ORECE- (BEREC, per les seves sigles en anglès).

També, per primera vegada, s'ha pres com a font d'informació les dades del cadastre d'agost de 2020 i no les estimacions de l'INE com es realitzava fins ara. Això ha afavorit una aproximació més precisa respecte als habitatges a Espanya.

Aquest canvi ha fet que aflorin més habitatges (entorn de/entorn de 225.000 a nivell nacional) de les inicialment benvolgudes i que servien de referència per al càlcul de les ràtios en els informes anteriors.

Accedeix a l'informe complet aquí.