El Govern destina més de 11,7 milions d'euros a Catalunya per a sectors agraris afectats per la guerra d'Ucraïna

El Govern destina més de 11,7 milions d'euros a Catalunya per a sectors agraris afectats per la guerra d'Ucraïna

07/06/2022

  • Els sectors de boví de carn, oví i caprí de carn, avicultura de carn, cunicultura i, en l'agrícola, el *citrícola són els destinataris d'aquestes ajudes. Es tracta d'alguns dels més afectats per les conseqüències econòmiques de la guerra
  • Aquestes ajudes formen part del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, que destina més de 430 milions d'euros als sectors agrari i pesquer
  • El reial decret recull així mateix una disposició relativa a les noves comunicacions a realitzar per part dels Estats membres de la UE sobre nivells d'existències d'arròs, cereals, *oleaginosas i llavors certificades

7 de juny de 2022.- El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, un reial decret que estableix les bases reguladores per a la concessió directa d'una ajuda excepcional d'11.768.158 euros a Catalunya per compensar a determinades produccions agrícoles i ramaderes per les dificultats econòmiques derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna.

En total, el Govern destinarà 193,47 milions d'euros per a les comunitats autònomes, la distribució de les quals es va aprovar en la Conferència Sectorial d'Agricultura celebrada el passat 9 de maig. D'aquesta quantitat, 128,98 milions d'euros es financen amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat i 64,49 milions corresponen als fons europeus.

Aquestes ajudes formen part del pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna, que destina més de 430 milions d'euros per als sectors agrari i pesquer. En aquest marc, i complint amb els compromisos amb aquest sector, el passat dia 30 de maig ja va començar el pagament de les ajudes específiques per als productors de llet de vaca, ovella i cabra afectats per aquesta situació, per un total de 169 milions.

Així mateix, el reial decret recull una disposició relativa a les noves comunicacions a realitzar per part dels Estats membres de la UE sobre nivells d'existències d'arròs, cereals, *oleaginosas i llavors certificades. L'objectiu d'aquesta obligació és aconseguir un millor coneixement de la situació del mercat i millorar la seva transparència, alguna cosa que és especialment rellevant en situacions com l'actual, en la qual s'estan produint algunes distorsions als canals comercials de matèries primeres agràries bàsiques.

Destinació de les ajudes

Els 193,47 milions d'euros van dirigits als següents sectors:

•      Boví de carn: finançament màxim 110 milions d'euros, dels quals 97,7 milions corresponen al subsector de la vaca nodrissa i 12,3 milions a l'engreixi de vedells.

•      Ovino y caprino de carne: financiación máxima de 31,7 millones de euros.

•      *Avicultura de carn: finançament màxim de 10 milions d'euros.

•      *Cunicultura: finançament màxim de 3 milions euros.

•      Cítrics: finançament màxim de 38,7 milions d'euros.

L'import unitari per animal, explotació o hectàrea subvencionable quedarà definit en cada comunitat autònoma d'acord al nombre d'animals subvencionables que es declari al seu territori pels beneficiaris. En qualsevol cas, s'ha establert un sostre d'animals i d'hectàrees subvencionables per beneficiari i uns imports unitaris màxims per animal o hectàrea subvencionable, la qual cosa conseqüentment porta amb si l'establiment d'uns màxims d'ajuda per explotació.

La quantia unitària de l'ajuda per als productors de boví, oví i caprí de carn, no podrà superar els 60 euros per vaca, 12 euros per vedell i 5 euros per ovella i cabra.

Per als productors de avicultura de carn, l'ajuda màxima per beneficiari segons la capacitat de l'explotació serà la següent:

•      De 251 a 1.000 places: 600 euros.

•      D'1.001 a 5.000 places: 810 euros.

•      De 5001 a 10.000 places: 1.200 euros.

•      De 10.001 a 20.000 places: 1.800 euros.

•      De 20.001 a 30.000 places: 2.400 euros.

•      De 30.001 a 40.000 places: 3.000 euros.

•      De 40.001 a 50.000 places: 3.600 euros.

•      A partir de 50.001 places: 4.800 euros.

Per als productors de conills, l'ajuda màxima per beneficiari segons la capacitat de l'explotació serà la següent:

•      De 50 a 500 places de reproductores: 2.580 euros.

•      De 501 a 1.000 places de reproductores: 3.870 euros. 

•      De més d'1.001 places reproductores: 5.160 euros.

Per als productors de cítrics les quanties màximes per hectàrea seran:

•      Per les 5 primeres hectàrees: 300 euros/hectàrea.

•      A partir de 5 hectàrees i fins a 10 hectàrees: 250euros/hectàrea.

•      A partir de 10 hectàrees i fins a 30 hectàrees: 190 euros/hectàrea.

Requisits i presentació de sol·licituds

El reial decret aprovat aquest dimarts adopta un mecanisme simplificat per a la presentació de sol·licituds. Així, les ajudes s'atorgaran a tots els productors de boví de carn, oví i caprí de carn i cítrics que compleixin els requisits previstos en aquesta norma i hagin presentat en 2022 la sol·licitud única de la Política Agrària Comuna (PAC).

En el cas del sector avícola de carn i del sector *cunícola, s'estableix un procediment simplificat de gestió basat en les dades més actualitzades declarats pels ramaders en el Registre General d'Explotacions Ramaderes (REGA).

D'igual forma s'estableix un procediment per als productors de cítrics que no haguessin presentat la sol·licitud única, sobre la base de les dades més actualitzades declarats pels agricultors en el Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA).

La tramitació, resolució, justificació, pagament i control de les ajudes correspon a les autoritats competents de les comunitats autònomes. El termini màxim per resoldre i notificar la concessió de les ajudes serà de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquest reial decret, mentre que el pagament als beneficiaris haurà de realitzar-se abans del 30 de setembre de 2022.